ДЕНЬ ГАРБУЗА

Сьогодні в Україні святкують День Гарбуза.

Що ж таке гарбуз — це ягода або фрукт, або все-таки овоч? Дійсно, гарбуз відомий людству так давно, що важко визначити її батьківщину. Одні дослідники вважають, що вона прийшла в Європу з Китаю, інші називають Південну Америку, точніше, територію сучасної Бразилії. Багато претендентів на прабатьківщину цієї культури, яка сьогодні вирощується у всіх країнах, на всіх континентах, окрім хіба що Антарктиди.

Яскраві плоди різного кольору, форми і розміру містять величезну кількість вітамінів, мікро- і макроелементів, їх вводять в дитячі та дієтичні меню. Їх ми варимо, смажимо, маринуємо, запікаємо, готуємо з них солоні і солодкі страви.

Щоб з’ясувати, що таке гарбуз, потрібно розібратися в термінах. Ми звикли думати, що овочі ростуть на городі, а ягоди в саду на деревах або кущах.

Тлумачний словник В. І. Даля до них відносить всю городину, у якій в їжу йдуть бадилля або коренеплоди. Все гарбузове представляють собою трав’янисті рослини, але їмо ми плоди цих рослин, а не листя або коріння. Так що ж виходить, гарбуз — це овоч чи, може, ягода?

Словник Брокгауза і Ефрона цим терміном називає городні плоди і зелень, які вживаються в їжу. Цей плід називають тиквіна, у нього під твердою шкіркою ховається м’якоть, що містить насіння. А це вже опис ягоди. Тому вирішити точно, ягода або овоч росте на нашій грядці, просто неможливо. Перш потрібно домовитися, з якої точки зору на цей плід дивитися — з точки зору городника, кулінара або вченого-ботаніка.

Ще потрібно згадати слово «фрукт», яким в побуті називають соковиті плоди. Від ягід вони відрізняються розмірами. Кажуть, що фрукт двома пальчиками не візьмеш, в рот цілком не покладеш. До них зазвичай відносять яблука, груші, апельсини, мандарини. А наш чудовий гарбуз — це овоч чи, може бути, фрукт? Але це поняття скоріше обивательське, ботаніки таким терміном не користуються. На їхню думку, він є ягодою, як кавун або помідор, але все навколо називають його овочем. Ось так!

З цього приводу сьогодні відбулося спілкування нашого вихователя Усової Марини Сергіївни з батьками вихованців. Вона провела консультування за темою «Ой, чудове, диво гарбузове» з метою організації освітнього процесу з дітками вдома.

Марина Сергіївна показала, як створити красиву картинку «Гарбуз» за допомогою одного із цікавих видів творчості - пластилінографії.

Кiлькiсть переглядiв: 41