З ДНЕМ ТЕАТРУ!

Міжнародний день театру має чітко фіксовану дату в календарі. Тобто щороку ми відзначаємо цей день одного і того ж числа – 27 березня.

Всесвітній день театру можна було б з повною підставою назвати професійним святом, якби не одне «АЛЕ» — ні в одній країні цей день державного статусу не має. При цьому його відзначають і працівники театрів, і шанувальники театрального мистецтва в усьому світі, причому вітання зі святом звучать навіть з найвищих трибун – працівників театрів вітаю не тільки діячі сфери мистецтв, але навіть державні чиновники всіх рангів.

Світовий або, як його часто називають, Міжнародний день театру – це свято не тільки для акторів. Свято створений для того, щоб підкреслити важливість кожного театрального працівника – і білетера, і суфлера, і освітлювача, і гримера, і багатьох, багатьох інших. Адже театр, як казав Станіславський, «починається з вішалки», тобто в ньому немає маловажних професій.

Ідея заснувати нове свято належала Міжнародного інституту театру – МІТ. Ця організація створена в 1948 році як підрозділ ЮНЕСКО, її завдання – зміцнення миру та взаєморозуміння між людьми і державами за допомогою театрального мистецтва. На черговому, IX міжнародному Конгресі МІТ, що відбувся в 1961 році, представники держав-членів організації підтримали ініціативу голови Конгресу про заснування спеціального Дня театру, і в 1962 році в світі вперше був відзначений новий свято. Сьогодні Міжнародний день театру відзначається в 195 державах, що входять до ЮНЕСКО – організацію-«покровитель» свята.

/Files/images/teatralzovana_dyalnst/IMG_5892.JPG /Files/images/teatralzovana_dyalnst/IMG_5896.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 198