МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

/Files/images/1/5.jpg

На планеті існує близько шести тисяч мов. Із них офіційних, тобто таких, які визнані державними — 95. Майже половині мов світу загрожує зникнення. Щоб підтримати культурне різноманіття й багатомовність у ЮНЕСКО вирішили щороку 21 лютого відзначати Міжнародний день рідної мови.

Запитання для дітей: яку мову вони вважають рідною і чому?

Разом з дітьми пограйте у гру «Відгадай без слів», коли одна дитина за допомогою жестів показує слово чи фразу, а решта дітей здогадуються, про що йдеться. Відтак запропонуйте дошкільникам пояснити, яке значення має мова в житті людини.
Дошкільникам буде цікавою загальновідома гра «у слова». Разом з дітьми сядьте в коло та назвіть будь-яке слово. Наступна дитина має дібрати й назвати слово, що розпочинається на останню літеру названого вами слова. Цього дня ознайомте молодших дошкільників зі зразками українського фольклору, віршами Грицька Бойка, Марії Підгірянки тощо. Вихованцям середньої та старшої груп прочитайте твір Зиновія Квіта «Казка про українську мову» та обговоріть з дітьми пригоди чарівної дівчини— Української Мови, яка блукала світом. Характерною ознакою української мови є численні прислів’я, приказки, жарти, унікальні форми звертаннята інших мовні родзинки, з якими в цікавій ігровій формі варто ознайомити дошкільників.
/Files/images/1/Новый рисунок1.png

Велична, щедра і прекрасна мова,
Прозора й чиста, як гірська вода, —
То України мова барвінкова,
—Така багата й вічно молода.
Вона, як ніжна пісня колискова,
Заходить в серце й душу з ранніх літ,
Ця мова, наче пташка світанкова,
Що гордо лине в свій стрімкий політ.

/Files/images/1/mmova7.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 226